IBS-potilaiden alaryhmällä on oireita, jotka alkavat yhtäkkiä bakteerien aiheuttaman maha-suolitulehduksen – mahalaukun/suoliston bakteeri-infektion – jälkeen. Yksi kymmenestä bakteeriperäistä maha-suolitulehdusta sairastavasta ei toivu täysin alkuperäisen sairauden jälkeen, ja hänelle kehittyy toistuvia IBS-oireita, kuten kipua, turvotusta ja ripulia/ummetusta, varsinkin jos alkuperäinen sairaus on pitkäkestoinen ja vakavampi.

Tätä IBS-muotoa kutsutaan PI-IBS:ksi (Post-Infectious IBS), ja se löydettiin ensimmäisen kerran, kun toisen maailmansodan sotilaat palasivat kotiin sodan jälkeen. Heidän kokemansa suolisto-ongelmat liittyivät ensin stressiin, mutta samaan aikaan monet näistä sotilaista olivat myös kärsineet bakteeriperäisestä punataudista.

Nykyään tiedämme, että monet bakteeri-infektiot (Campylobacter, Salmonella ja Shigella) voivat aiheuttaa IBS:n ​​myös ilman stressaavaa kokemusta. Nämä bakteeri-infektiot johtuvat yleensä saastuneen veden tai ruoan nauttimisesta. Ne voivat levitä myös kosketuksessa tartunnan saaneiden ihmisten tai eläinten kanssa. Monet ihmiset, jotka matkustavat maissa, joissa vesi- ja jätevedenkäsittely on huono tai ruoan käsittely (huonosti kypsennetty tai kypsentämätön ruoka) on huono, on kokenut matkustajan ripulin. Jos matkustajan ripuli on vaikea, jatkuva ja bakteeri-infektion aiheuttama – se voi aiheuttaa PI-IBS:n ​​jälkeen.

Ripulin hallitseva (IBS-D) tai sekatyyppi (IBS-M) (vuorotellen ripulin ja ummetuksen välillä) ovat yleisempiä PI-IBS-potilailla kuin IBS:n ​​alatyyppi, joka hallitsee ummetusta (IBS-C).

Miksi joillekin ihmisille kehittyy PI-IBS, ei täysin tiedetä, mutta ruoansulatuskanavan immuunivaste liittyy tähän. Suolen toiminta riippuu yhteistyöstä miljardien ”hyvien” bakteerien kanssa suolistossamme ja samalla immuunijärjestelmämme pystyy tunnistamaan haitallisia bakteereja ja käynnistämään tai sammuttamaan reaktioita, kuten tulehdusprosesseja. Myös ikä, geneettiset tekijät ja bakteeri-infektioiden tyyppi näyttävät olevan tärkeitä PI-IBS:n ​​kehittymisessä.

Nykyään PI-IBS:ää käsitellään samalla tavalla kuin muita IBS:n ​​muotoja. Hyvä uutinen on, että vaikka IBS on krooninen sairaus, noin 50 % PI-IBS-potilaista paranee parissa vuodessa ilman erityistä hoitoa.

>25% suoliston liikkeistä BSFS1 tai 2 ja <25% suoliston liikkeistä ISFS 6 tai 7.

Vaihtoinen luokitustapa epidemiologiselle tai kliiniselle käytännölle: Potilaat raportoivat, että epänormaalit suolenliikkeet ovat yleensä ummetusta (kuten tyyppi 1 tai 2 BSFS:ssä).

> 25 % suolen liikkeistä BSFS 6 tai 7 ja < 25 % suolen liikkeistä BSFS 1 tai 2.

Vaihtoehtoinen luokitustapa epidemiologiselle tai kliiniselle käytännölle: Potilaat raportoivat, että epänormaalit suolenliikkeet ovat yleensä ripulia (kuten tyyppi 6 tai 7 BSFS:ssä).

> 25 % suolen liikkeistä BSFS 1 tai 2:lla ja > 25 % suolen liikkeistä BSFS 6 tai 7.

Vaihtoehtoinen luokitustapa epidemiologiselle tai kliiniselle käytännölle: Potilaat raportoivat, että epänormaalit suolenliikkeet ovat yleensä sekä ummetusta että ripulia (yli neljäsosa kaikista epänormaaleista suolen liikkeistä oli ummetusta ja yli neljäsosa oli ripulia BSFS:n avulla).

Potilaat, jotka täyttävät IBS:n ​​diagnostiset kriteerit, mutta joiden suolentoimintaa ei voida luokitella tarkasti yhteen edellä mainituista kolmesta ryhmästä, tulee luokitella IBS:ää sairastaviksi luokittelemattomiksi.

LUE LISÄÄ IBS:STÄ

IBS-laukaisijat

IBS-laukaisijat

Ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireet voivat laukaista useat tekijät, kuten esimerkiksi...

 

Aboutmeds Oy

Keskustie 3
97700 Ranua
Finland

Puh./Tel.:  +358 40 4557407

info@aboutmeds.fi

Yhteydenotto