Ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireet voivat laukaista useat tekijät, kuten esimerkiksi ruokavalio, elämäntilanne (stressi) ja hormonit.

Ruokavalio

Ruoka-aineallergian tai ruoka-intoleranssin ja IBS:n ​​välillä on ero. Vaikka sekä IBS että ruoka-intoleranssi/allergia voivat aiheuttaa samanlaisia ​​oireita, kuten kipua, turvotusta ja ripulia, IBS ei johdu ruoka-aineallergiasta/-intoleranssista. Silti monet IBS-potilaat kokevat, että tietyt ruoat tai juomat pahentavat heidän oireitaan. Esimerkkejä tällaisista elintarvikkeista ovat maitotuotteet, pavut, sitrushedelmät, vehnä ja kaali.

Elämäntilanne

IBS ei johdu tietystä elämäntilanteesta, vaan näyttää siltä, ​​että esimerkiksi IBS-oireiden ja lisääntyneen stressin välillä on vahva yhteys. Myös muut tekijät, kuten aktiivisuustaso, liikunta ja erilaiset tavat, voivat vaikuttaa IBS-oireisiin.

Hormonit

Emme tiedä, mikä aiheuttaa IBS:n, mutta tiedämme, että naisilla on todennäköisemmin IBS kuin miehillä. Tiedetään myös, että oireet näkyvät kuukautisten aikana tai niiden ympärillä. Huomaa, että muilla sairauksilla, kuten endometrioosilla, voi olla joitain IBS:n ​​kaltaisia ​​oireita. On aina tärkeää saada oikea diagnoosi.